שביל ישראל - גור ואבוש - מדלת לדלת
הפנטזיה לטייל את שביל ישראל קיננה אצלי כבר מ-2005 עת הלכתי למשרדי החברה להגנת הטבע בתל אביב להרצאה של דני גספר, האבא של שביל ישראל ובסופה אף רכשתי את הספר של שביל ישראל. הפנטזיה הסתיימה עם הספר על מדף הספרים. בשנת 2015 התחלתי לצעוד את שביל ישראל לראשונה כמדריך של קבוצה פרטית, הגענו עד לכנרת ונפרדנו. בשנת 2020 (תקופת קורונה) המשכתי לבד, הגעתי עד ליגור ושם עצרתי.
ב-28.12.21 התחלתי את שביל ישראל מחדש, אך הפעם הגשמת החלום מבוצעת בצורה המפוארת ביותר שיכולתי לחלום עליה, עם בני נוה כשהוא בן 11.5 כשהתחלנו את השביל יחד, ופשוט יצאנו מדלת הבית בשניר לכיוון קיבוץ דן ובית אוסישקין לתחילתו של השביל הרישמי. השביל שלנו נקרא: "שביל ישראל – נוה ואבוש – מדלת לדלת", מדלת הבית בשניר לדלת בית ילדותי באילת.
השביל שלנו הסתכם בכ- 1089 ק"מ מרכבל עליון בחרמון עד מעבר גבול טאבה וסיום ליד דלת הבית באילת.
לידתו של פרויקט שביל ישראל: זה התחיל בערב אחד, בטיול מדבר עם חברים בחודש נובמבר 2021, בשיחת ערב מסביב למדורה, מצאתי את עצמי מאזין לשיחתם של שני חברים לטיול, שחלקו חוויות על שביל ישראל, אחד שסיים את השביל עם בנו בן ה-13 שנה לפני כן ואחר שנמצא בעיצומו של השביל עם ביתו בת ה-12. ממאזין מהצד הפכתי לשואל, מברר, מתכנן ורואה בעני את השביל, אך הפעם לא אצעד לבד, הפעם זה יהיה עם בני, נוה. בלילה, כששכבתי על הגב ועיני לכוכבים, היה ברור לי שכשאחזור הביתה נתחיל, נוה ואני את הפרויקט טיול הגדול ביותר של חיינו, שביל ישראל.
המטרה הראשונה שלנו היא להנות מהשביל, אחר כך המטרה השניה היא לסיים אותו. עמדנו בשתיהן בכיף גדול.
תכנון הביצוע: את מקטעי ההליכה בשביל תכננתי בין שתי נקודות שיש להן גישה לכביש ושניתן להגיע אליהן/מהן עם רכב/תחבורה ציבורית. בתכנון הבסיסי נקבע שבכל יום/"לג" (יומיים או שלושה) של השביל יושאר הרכב בנקודת הסיום שיחכה לנו אחרי עשרות ק"מ של הליכה, אליו נכנס, לפעמים בדילוג ולפעמים מפורקים לגמרי, ונחזור הביתה. הנסיעה מהבית בשניר אל נקודת הסיום והשארת הרכב שם ומנקודת הסיום לנקודת ההתחלה היתה פאזל של לוגיסטיקת הקפצות/מוניות/רכבות/תחב"צ/טרמפים (שבהם פגשנו אנשים ממש נחמדים) ואפילו קורקינט וטיסות היו חלק מהתחבורה שעמדו לרשותנו. בתכנון לוגיסטיקת ההגעה לשביל, מצאתי שהיא לפעמים לא פחות מורכבת מללכת את השביל עצמו. מתחילת השביל ועד לכרמל טיילנו חד יומי ויצאנו מוקדם בבוקר לשביל, החל מהכרמל התחלנו לטייל דו יומי והנסיעה לשביל יצאה ערב לפני הטיול.
בעמוד זה תמצאו את תיאור שביל ישראל שלנו, נוה ואני. במילים ותמונות. תאורי הדרך, והנופים הגאוגרפיים והאנושיים שפגשנו בדרך. לרוב הלכנו את השביל בצורה עקבית מצפון לדרום, יצא שבשל אילוצים קפצנו דרומה למקטע אחד "טרם זמנו" ואז חזרנו ללכת את השביל בצורה עקבית שוב.
כאן באתר מסודרים תאורי ההליכה לפי רצף גאוגרפי ולא כרונולוגי/ביצועי.
מקטע מס 1 חרמון - משניר לחרמון / 30.9.23 / מרחק 18 ק"מ
שביל ישראל -המקטע החדש מתחיל בחרמון. אומנם בשלב זה כבר הגענו עד עין בוקק אבל החלטנו שלפתיחת העונה השלישית שלנו נשלים גם את המקטע החדש שסומן לאחרונה עד לחרמון. יצאנו מדלת הבית בשניר והתחלנו ללכת לכיוון מעיינות הבניאס. בכנסיה הארמנית עלינו על השביל והתחלנו את הטיפוס לעבר מבצר נמרוד, נבי חזורי, נוה אטי"ב. התחברנו לשביל גולן ועם שני השבילים, גולן ושביל ישראל הגענו עד לסופם/התחלתם בסמוך לקופות אתר החרמון. אבל, כמו השביליסטים הרציניים יותר המשכנו את הטיפוס לרכבל העליון. עד לקופות ההליכה היתה בסדר גמור, לא דרמטית במיוחד, אבל קצת אחרי הקופות התחילה עליה, מהקשות שעלינו בכל השביל עד כה, במשך 1.6 ק"מ, טיפוס מאתגר שלא נגמר אבל שווה כל רגע כשמגיעים לתחנת הרכבל העליון. איזה כיף שגם החרמון נכנס לנו לשביל.
מקטע מס 2 גליל עליון - משניר לאריה השואג בתל חי / 28.12.21 / מרחק 17 ק"מ / 35 ק"מ במצטבר
שביל ישראל הרישמי מתחיל בקיבוץ דן, בבית אוסישקין אבל אנחנו יצאנו מדלת הבית, סגרנו אותה והתחלנו את שביל ישראל. מהבית. לא ישנתי לילה קודם מההתרגשות שנוה ואני מתחילים יחד את שביל ישראל. פשוט הגשמת חלום. השארנו את הרכב בנקודת הסיום, באנדרטת האריה השואג בתל חי ואמא של נוה, ז'קי אספה אותנו חזרה הביתה והתחלנו את השביל. נותנים יחד ידיים ואומרים בקול "בהצלחה", שיחד עם ה-חה אנחנו צועדים את הצעד הראשון ברגל ימין. היה ממש מיוחד ללכת מהבית לעבר קיבוץ דן, גם החלק של שמורת נחל שניר (החצבאני) זה משהו שכבר טיילנו כמה פעמים בחיים, הרגיש לנו כמו עוד יום טיול. סיימנו ליד אנדרטת האריה השואג, הצטלמנו וסיפרנו את סיפור תל חי, טרומפלדור ואנדרטת האריה השואג. מסופקים מאוד, השארנו מאחורינו 17 ק"מ ביום ההליכה הראשון שלנו.
מקטע מס 3 גליל עליון - מהאריה השואג בתל חי למצודת כ"ח / 31.12.21 / מרחק 21 ק"מ / 56 ק"מ במצטבר
בנוהל הרגיל השארנו את הרכב בנקודת הסיום במצודת כ"ח. תומר שהוא אחד המנטורים שלי לשביל ישראל הקפיץ אותנו לנקודת ההתחלה באריה השואג. התחלנו בעליה לא פשוטה לעבר רכס רמים, הם הרי נפתלי ונוף מדהים של עמק החולה, הגולן הירוק והחרמון הלבן ליוו אותנו לאורך כל היום. כמובן שמכל מקום בדרך ראינו את הבית שלנו הולך ומתרחק וגם את מה שהלכנו מהפעם הקודמת. את כריכי ארוחת הבוקר עם ירקות וזיתים "הום מייד" אכלנו מעל צומת גיבור, שהיא הכניסה הצפונית של קרית שמונה, ואת ארוחת הצהריים כבר אכלנו מתחת לרכבל מנרה שהיא למעשה הכניסה הדרומית של קרית שמונה. היום ממש הרגשנו שהתחלנו להדרים על השביל. המקטע של היום היה ארוך וקשה יותר מקודמו, היום גם הבנו ששביל ישראל הוא לא "צעצוע" ושיש להתיחס לפרויקט הזה בכובד ראש. סיימנו ב"ארוחת שחיתות" בסניף מקדונלד וסיימנו, די מפורקים את היום השני של השביל.
מקטע מס 4 גליל עליון - ממצודת כ"ח לנחל דישון עליון / 9.1.22 / מרחק 21 ק"מ / 77 ק"מ במצטבר
בנוהל הרגיל, התחלנו בהגעה לנקודת הסיום בנחל דישון עליון, שם השארנו את הרכב וגם הפעם תומר, אחד מהמנטורים שלי לשביל ישראל התנדב להקפיץ אותנו לנקודת ההתחלה במצודת כ"ח. כבר בתחילת הדרך פגשנו אב ובנו שטיילו איתנו לפרקים את המקטע לאורך כל היום. הבן, חייל משוחרר הצטרף לאבא שטייל את השביל עם קבוצה מאורגנת ואת החלק הזה פיספס, לקח את בנו ויצאו יחד להשלים את המקטע החסר. שם לראשונה נוה קיבל את הפידבק הראשון מני רבים על היותו ה"שביליסט" הצעיר שהם פגשו עד כה. נוה יקבל על כך מלא מחמאות בימי השביל הבאים ולדעתי זה עוד אחד מהדברים שעודדו אותו להמשיך להיות "שביליסט". את ארוחת הצהריים אכלנו על קרן נפתלי עם הנוף האחרון של עמק החולה, רגע לפני הירידה לנחל דישון ותחילתו של הטיפוס להר מירון. במהלך ההליכה בנחל דישון היתה לנו פגישת זום "יום הורים" עם אליאור, המחנכת של נוה שאמרה שכזה רקע מדהים לשיחת זום עוד לא היה לה. אליאור כמובן ברכה והצדיקה באהבה גדולה את נוה על העדרותו באותו יום מבית הספר.
מקטע מס 5 גליל עליון - מנחל דישון עליון לפסגת הר מירון / 7.2.22 / מרחק 15 ק"מ / 92 ק"מ במצטבר
על אף התחזית החורפית לגשם מקומי שהתמלאה במלואה החלטנו לצאת. בדרך לשביל הצטיידנו, ברגע האחרון בשתי מטריות שקנינו בחורפיש, לא ידענו שיהיה להן שימוש כל כך יעיל היום. מאז הן קבועות בתיק. את הרכב השארנו ליד בית ספר שדה מירון ופרץ אסף אותנו משם לנקודת ההתחלה בנחל דישון עליון, דאג לנו לתה חם ורוגאלכים טעימים לדרך. עמדנו ליד נחל דישון שזרם ממש חזק והבנו שאנחנו צריכים לחצות אותו במים, כי ככה מסמן השביל. סנדלים להליכה במים לא היו איתנו ולהיכנס כבר בחמש דקות הראשונות למים עם הנעליים לא כל כך רצינו אז חלצתי נעליים והעברתי את נוה על הגב ואת התיקים אחר כך. יבשתי את הרגליים, נעלתי נעליים והמשכנו ללכת, אחרי חמש דקות הליכה ראינו שיש חציה נוספת של הנחל. טוב, הסיפור של חציית הנחל התברר כעניין מורכב וארוך ואחרי 2 חציות נחל כשאני יחף, הבנו את הקטע. אז ליווינו את נחל דישון לאורכו על הכביש 899. העליה ליער ברעם וזרימת נחל צבעון היו מאתגרות, זרזוף הגשם גרם לשביל להיות בוצי מאוד ומחליק בקטעים של טיפוס הסלעים, בזמן ההליכה אתה רוצה שזה כבר יגמר אבל זו היתה ממש חוויה באופן מסויים. ראינו המון חזירי בר בדרך. הגענו ממש מוקדם לרכב והחלטנו שעל אף שכל היום הוא בסימן עליה אבל היא לא דרמטית, ולאור זה שהפסיק הגשם אנחנו ממשיכים הלאה לפיסגת הר מירון. העלינו את הרכב לחניון הפסגה ותפסנו טרמפ עם רכב שהיה שם במקרה שהוריד אותנו לבית ספר שדה. המשכנו לעלות עד לפסגת מירון. היה יום חוויתי במיוחד.
מקטע מס 6 גליל עליון - מפסגת הר מירון למחלף קדרים / 14.2.22 / מרחק 18 ק"מ / 110 ק"מ במצטבר
השארנו את הרכב בחניון נחל עמוד ליד מחלף קדרים וחמו הנהג מונית שלא הפסיק לדבר כל הדרך לקח אותנו לפסגת מירון. השיא של היום היה הנוף של נחל עמוד עליון. נחל עמוד היה לא פחות ממפואר. נמשיך בזה שזה היום הכי קשה שעברנו עד היום. אמנם רק 18 ק"מ אבל כל מטר בשביל היה מאתגר, ממש מאתגר. כשירדנו מהמונית בפסגת מירון היה ממש קפוא והלכנו די מהר להתחמם. את ארוחת הבוקר אכלנו בעין זבד עם תצפית לעיר צפת. לאורך נחל עמוד יש לא פחות מ 27 שרידי טחנות קמח ובחלקן אף ביקרנו לראות את חלקי המטחנות. החלק המעוקי של הנחל היה מרהיב וגם ממש קשה, הליכה איטית ודי מייגעת. אחרי התמודדות עם יום מאוד מאתגר, שוב הבנו יחד שהשביל הוא לא "צעצוע" ושיש לשביל ימים קלים יותר ויש ימים קשים יותר ויש ימים ממש קשים, כזה היה היום. מושג חדש תבענו היום והוא "כן שביל". כשהגענו לכביש 85 אמרנו שלום לגליל העליון, בואנו לגליל התחתון.
מקטע מס 7 גליל תחתון - ממחלף קדרים לטבריה / 22.2.22 / מרחק 22 ק"מ / 132 ק"מ במצטבר
היום התחלנו את הגליל התחתון. השארנו את האוטו בטבריה ורונן הנהג מונית שהיה ממש נחמד ופירגן לנוה המון על היותו "שביליסט" לקח אותנו למחלף קדרים. היה לנו את היום הכי מגוון שהיה לנו בשביל. שיא היום היה בפריחה המדהימה שליוותה אותנו כל היום, בצורה המפוארת הזו התחלנו את הגליל התחתון. התרשמנו ממצוקי נחל עמוד תחתון העצומים והופתענו מהעמוד סלע העצום של הנחל שנתן לנחל את שמו. קטע משעמם יחסית במטעי הבננות של קיבוץ חוקוק ליווה אותנו עד לואדי חמאם, שם אכלנו ארוחת צהריים והתחלנו את הטיפוס הארוך והקשה של מצוק הארבל. הנוף מראש מצוק הארבל לעבר הכנרת ורמת הגולן היה שווה בענק את הטיפוס אליו. בכלל, כל היום הלכנו בעשב ירוק ונעים, מלא שטחי מרעה עם פרות וסצנה שבכלל לקוחה מנופי ניו זילנד. כמעט בכל יום הליכה נוה "שובר" לעצמו עוד שיא בהליכה למרחקים ארוכים והיום עם 22 ק"מ נשבר עוד שיא. הגענו לטבריה.
מקטע מס 8 גליל תחתון - מטבריה לירדנית / 1.3.22 / מרחק 14 ק"מ / 146 ק"מ במצטבר
היום הכי קליל שהיה לנו בשביל עד כה. מאחר ובמקטע הבא אין חיבור לכביש עד צומת גזית לא היתה ברירה להשלים את הקטע הקצרצר הזה בטיול חד יומי. השארנו את האוטו בירדנית ונסענו עם אוטובוס לטבריה עלית. יער שוייץ ממש הצדיק את שמו של המקטע הזה. הכל ירוק, פרות רעו באחו ונוף הכנרת ליווה אותנו כל היום. מלא פריחות, ממש לטייל בתוך גלויה. ביקרנו גם בחצר כנרת כי צריך גם קצת ערכים בשביל ישראל בנוסף לנוף והטבע. פקדנו גם את קבריהן של רחל המשוררת ונעמי שמר, שרנו את "התשמע קולי" והמשכנו לאתר ירדנית בדילוג לאוטו. יש גם ימים כאלה בשביל, מה שנקרא "בקטנה".
מקטע מס 9 גליל תחתון - מירדנית לצומת גזית / 8.3.22 / מרחק 24 ק"מ / 170 ק"מ במצטבר
את הרכב השארנו בבוקר בתחנת הדלק של צומת גזית, תכננו לתפוס אוטובוס אבל בסוף יצא שהגענו עם טרמפים לירדנית, רופא ערבי נחמד לקחת אותנו מכפר תבור לאלומות ואישה נחמדה עם תינוק הורידה אותנו לכנרת. נפרדנו מנהר הירדן והמשכנו לאורך נחל יבניאל והתחלנו טיפוס, ארוך וקשה למדי לראש מעלה אילות ברכס סירין . הנוף היום היה פשוט אדיר, עוצמה אדירה של טבע. הנוף שנשקף מרמת סירין לעבר בקעת הירדן, הרי הגלעד והגולן היה מרהיב בכל צורה. גם הידיעה שמכאן אנחנו מתחילים את ההליכה מערבה ומתישהו נגיע עד לים עשתה משהו מיוחד בהרגשה. ההליכה על רמת סירין היתה די סיזיפית על שבילי ג'יפים שלא נגמרים אבל הנוף והפריחה די פיצו על כל זה. חצינו את נחל תבור הזורם במים וזה היה לכשעצמו די חוויה. נוה שבר עוד שיא היום, 24 ק"מ ביום אחד. כל הכבוד!!!
מקטע מס 10 גליל תחתון - מצומת גזית לנוף הגליל / 17.3.22 / מרחק 18 ק"מ / 188 ק"מ במצטבר / מקטע אחרון לעונה ראשונה
השארנו את הרכב בנוף הגליל, לקחנו אוטובוס לצומת גולני ומשם טרמפ לצומת גזית. מצאתי שדי קל לנו לתפוס טרמפים כשעומדים אבא ובן עם תיקים ומקלות הליכה, הנהגים מבינים שמדובר במטיילים ונענים לעצור לנו. שלושה הרים ביום, הר תבור, הר דבורה והר יונה היא נוף הגליל. היום התחיל מיד בטיפוס מהכפר שיבלי להר תבור, העליה היתה ארוכה משחשבנו אבל לא נורא קשה. הנוף מלמעלה היה מקסים, הכל ירוק ויפה, מלא שדות חקלאיים בעמק יזרעאל. נוה מאוד התרשם מהביקור בכנסיית ההשתנות, סיפרתי קצת את הסיפור של המקום והתחלנו לרדת מהר תבור לעבר הר דבורה. היתה הליכה די ארוכה על דרך נוף, בספסל התצפית להר תבור מצאתי ששכחתי את הנייד שלי בעצירה הקודמת 4 ק"מ אחרוה. לא ידענו מה לעשות ואז עבר רכב עם משפחה נחמדה, ביקשתי אם יוכלו להקפיץ אותי את אותם 4 ק"מ שאקח את הנייד שלי ואחזור לנוה, אז הם היו ממש מקסימים, המשפחה ירדה מהרכב להישאר עם נוה ואב המשפחה לקח אותי הלוך ושוב להתאחד עם הנייד שלי. אנשים טובים באמצע הדרך. העליה להר דבורה היתה די קלה וכך גם להר יונה, בדרך ראינו את האירוס הנצרתי שהיה ממש מפואר. סיימנו בארוחת שחיתות במסעדה ערבית בכפר כנא. עוד יום נהדר על השביל.